Konferens på Rånäs slott

Rånäs slott andas magiska upplevelser i en romantisk och historisk atmosfär. Här är det enkelt att uppleva en tidlös känsla av passion och magi. Man blir lätt nyfiken på att veta mer om livet på slottet. Hur var det förr i tiden, fanns det förnuft, känsla och lekfullhet även då?

Det uppländska slottet i Farsterna socken i Norrtälje kommun har en lång och brokig historia. Det har gått från att bara vara ett slott till att vara säteri, bruksgård och sinnessjukhus till dagens hotell- och konferensanläggning.

Historia

Konferens på RånäsOmrådet blev i början av 1700-talet ett vallonbruk där järnhanteringen var den största inkomstkällan. Släkten Reuterskiöld ägnade åren mellan 1833-1844 till att restaurera och försköna slottet, som kan spåras ända bak till 1300-talet då det först ägdes av riksmarsken Karl Ulfsson innan han år 1388 sålde det till Uppsala stift. Adelsmannen Axel Didrik Reuterskiöld var en hängiven fantast av franska och italienska influenser och anlitade därför den tidens mest prominenta arkitekt till att göra om slottet till den senempiriska byggnad som det är idag.

Axel Didrik odlade pomerans i sitt fina orangeri och naturligtvis fick det smaksätta slottets brännvin. Ett brännvin som existerar än i dag i form av Rånäsbrännvinet som gäster kan njuta av under sin vistelse på hotell och konferensanläggningen. Det som förr i tiden tjänade som mingelsal i väntan på kvällens festmåltid för de högadliga är idag en vacker och stilfull restaurang för betalande gäster på konferens eller romantisk weekend.

Kreugerkraschen under 1930-talet drabbade även familjen Reuterskiöld och de fick lämna sitt slott. Byggnaden fungerade från 1931 och många år framöver som mentalsjukhus i Stockholms stads regi. I slutet av 1990-talet köptes slottet upp av en privatperson. Skicket var bedrövligt och byggnaden fick gå igenom en omfattande renovering för att idag kunna fungera som en hotellanläggning och konferens.

Spa på Rånäs slott

Rånäs SlottNjut av en stund för dig själv eller ta med dig dina nära och kära för en avslappnande dag eller en weekend med olika behandlingar och jacuzzibad i det fria. Som weekendgäst eller konferensgäst får man ta del av slottets spaanläggning. Där finns flera olika behandlingar att välja mellan som bland annat massage, peeling och inte minst en relaxkur för fullständig avslappning. Det går även bra att komma som daggäst för att njuta av vardagslyx.

Hotellweekend

För att komma bort från storstadens brus är det ett enkelt val att välja Rånäs slott för sin vistelse. Det finns 50 hotellrum varav 26 i själva huvudbyggnaden att välja på och de har alla olika design. De andra rummen finns i de fristående husen i slottsträdgården. Färg, form och inredning gör rummen individuella med en egen magisk touch. Tornrummet på översta våningen ger en första parkett till de första solstrålarna när solen går upp över Skedviken utanför.

Konferens

På Rånäs Slott hittar man 11 modernt inredda sammanträdesrum och konferenslokaler. Fem av dem finns inne i slottet medan de andra finns i olika byggnader ute på slottsgården. I tre av husen har man möjlighet till helt avskilda möten. Modern teknisk utrustning blandas med senempiriska arkitektur. Det är i kontrasterna mellan gammalt och nytt som magi skapas och spännande möten sker. I de vackra lokalerna har konferensgästerna tillgång till ett trådlöst internet, luftkonditionerade lokaler, pennor och anteckningsblock. Noteringar kan göras antingen på whiteboard eller de tillhandahållna blädderblocken. Förfriskningar finns i anslutning till eller i närheten av konferensrummen. Där finns buffé med juice, varma drycker och tillgång till färsk frukt. Kaffe serveras i salongerna både under förmiddagen och eftermiddagen.

Bröllop

Bröllop på RånäsEtt bröllop är en dag full av festligheter men föregås av en lång planeringsperiod. Vissa brudpar lägger många månader till att planera för den stora dagen medan andra par känner att det är enklare att delegera planeringen till andra med mer erfarenhet på området. På Rånäs slott kan brudpar få en avslappnad upplevelse med Bröllopspaket där slottets personal tar hand om alla förberedelser och arrangemang från incheckning, vigsel och brudskål till efterföljande bröllopsmiddag. När det är dags för kaffe och tårta flyttar hela sällskapet en våning upp till slottets salong där man efter brudvalsen kan fortsätta dansa natten lång. Brudparet får traditionsenligt smita ifrån festen om de vill för övernattning i sviten. Frukosten avnjuts morgonen efter tillsammans med övriga bröllopsgäster i slottets restaurang med kristallkronor och färgstarka takmålningar.

 

Läs mer om Rånäs på Mötesbranschen