Tips för lyckad konferens

En lyckad konferens innebär förberedelse. För att hjälpa till med detta viktiga evenemang så kommer här 6 tips om saker som man bör tänka på inför planeringen. Även aktiviteter har en viktig roll! Inte minst när det handlar om teambildningsfrågor. För nyheter och rekommendationer inför konferens, finns mycket bra information på konferensmotesverige.se.

  • Var ute i god tid! Att planera en konferens kräver mycket omtanke om man inte vill missa viktiga detaljer. Inbjudan ska skickas ut till gästerna, lokal ska hyras och du kanske är intresserad av underhållning, föreläsare, catering och annat som är beroende av tillgängliga datum där allt ska gå ihop som du vill. Det går inte alltid att förutse komplikationer och det kan uppstå många hinder på vägen. Att planera en konferens är invecklat och det är därför bäst att ligga ett steg före.
  • Bestäm dig för en budget eftersom en konferens kan bli mycket dyr. Om du vet vad du lägger pengarna på är det lättare att inte gå överstyr och spendera pengarna på onödiga tillägg. Gör research på prislistor för lokaler, mat och annat du tycker är ”måsten” för din tillställning och se vilken summa du kommer upp i. Om du sedan har pengar över kan du komplettera med underhållning och ”give aways” (inte mindre viktigt men det går ju att leva utan).
  • Vad är avsikten med konferensen? Är det utbildning, en kick-off eller fest? Om du vet ändamålet är det lättare att bestämma vilken typ av lokal du vill hyra, vilken mat du vill bjuda på, och vilken underhållning som passar bäst för just dina gäster och deras intressen. Var tydlig med instruktioner om vad gästerna kan förvänta sig så att det inte uppstår missförstånd och besvikelse.
  • Se till att du och personalen/gästerna är klara över syftet och agendan med konferensen. Om det är en stor grupp kan det vara svårt att hålla alla under kontroll med tider som måste passas. Skriv ut ett prospekt av det dagliga programmet, tider för föreläsningar, måltider och underhållning till det inbjudna vilka hjälper till att hålla schemat.
  • Liva upp konferensen med intressanta hjälpmedel som Power Point och film, använd bilder istället för text och glöm inte bort regelbundna raster för bensträck och fika. Omväxling i dagen är viktig för att hålla koncentrationen på topp. God mat, underhållning och engagemang är mycket uppskattat av gästerna och på en långvarig konferens kan monotonin bli riktigt tröttsam och påfrestande då koncentrationen lätt brister.
  • Dokumentera och följ upp, en underskattad detalj som lätt glöms bort. Om du vill få ut det bästa av konferensen för ditt företag är det viktigt med utvärdering. Lärde ni er något nytt? Finns det synpunkter? Vad kan ändras och vad kom ni fram till? Om reflektering försummas är det stor chans att konferensen och dess syfte glöms bort och blir meningslös istället för kul och inspirerande.

Konferensaktiviteter

Att anordna en kul aktivitet kan göra mycket för konferensen. Vare sig det är ett grupprojekt, en lek eller ren underhållning kan det få deltagarna umgås och känna gemenskap. När du planerar en konferens så är det ett bra tips att tänka på syftet med aktiviteten samt vilken budget du har. Är det vinter eller sommar? Det kanske skulle passa med en trevlig utflykt om vädret tillåter. Det är också viktigt att ta hänsyn till alla i gruppen. Det måste vara någonting som alla kan delta i oavsett ålder och fysik. I den här artikeln ska vi ta upp lite olika alternativ för bra konferensaktiviteter.

Gruppövningar

En bra övning kan vara både rolig och lärorik vare sig det är något du använder dig av på jobbet eller inte, plus att det bör vara en aktivitet där alla kan delta. Om du planerar en gruppövning kan det vara smart att dela in personal som inte har så mycket kontakt på jobbet i en och samma grupp. De kan på det sättet lära känna varandra bättre vilket är bra då ni kommer tillbaka till jobbet som en sammansvetsad grupp över olika avdelningar. Gruppövningar är en bra träning för samarbete och kommunikation. Varför inte prova en övning utan ord?

Lekar för vuxna

Vuxna människor får också släppa loss och ha lite roligt! Det finns massor av olika lekar och dessa måste inte ha ett lärorikt syfte, det är alltid kul att få skratta lite och springa av sig, speciellt efter en lång dags arbete. Om vädret är vackert kan det vara en bra idé att ta tillfället i akt och få i sig lite frisk luft. Femkamp och brännboll är två klassiker. En annan rolig lek som passar bra för en stor grupp är ”Byta namnleken”. Såhär gör man: Alla går runt i rummet och skakar hand med varandra och säger sitt namn, till exempel, ”Hej, jag heter Peter”- ”Hej, jag heter Anna”. I samma ögonblick man hälsat på varandra så byter man också namn. Så nu heter Peter, Anna och Anna heter Peter och det är så de kommer presentera sig för nästa person de hälsar på.

Det går ut på att få tillbaka sitt eget namn och då sätter man sig ner. Det är en rolig lek där man lär känna varandra och samtidigt en utmaning för minnet.

Annan underhållning

Du kanske känner att du inte har tid eller ork att planera gruppövningar, lekar och andra underhållningar, eller så kanske du vill ha allt. Du kan alltid kontakta en eventplanerare som sköter jobbet åt dig. Det finns även massor av olika tips på underhållning som är lätt att hitta på Internet. En magiker, stand-up komiker eller kanske en musikgrupp, det finns mycket att välja på och allt uppskattas.